Σελίδες

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Τεστ Ευφυΐας - Νοημοσύνης - IQ Test


Το test I.Q. μετρά διάφορες πτυχές της νοημοσύνης.Δηλαδή τον λογικό συλλογισμό, τις μαθηματικές δεξιότητες, τις γενικές γνώσεις, τη δυνατότητα του ατόμου να ταξινομεί πράγματα σύμφωνα με τις διάφορες ιδιότητές τους, και να προσδιορίζει τις αναλογίες και σχέσεις μεταξύ εννοιών ή αντικειμένων.Δεν λαμβάνει υπόψη τη λεκτική, κοινωνική ή συναισθηματική νοημοσύνη.Η απόδοση στο test εξαρτάται επίσης από άλλους παράγοντες πέρα από εκείνους που αξιολογούνται.
Το 1946 ιδρύθηκε στην Οξφόρδη της Μεγάλης Βρετανίας η ΜΕΝΣΑ, μια διεθνής κοινωνία ανθρώπων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Η MENΣA είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση .

Μεταξύ των μελών της υπήρξαν προσωπικότητες των γραμμάτων και των επιστημών, όπως ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ, ο εφευρέτης του προσωπικού υπολογιστή σερ Κλάιβ Σινκλέρ και ο Ντόναλντ Πίτερσον (CEO), που τη δεκαετία του '80 άλλαξε το πρόσωπο της σύγχρονης

Αυτοκινητοβιομηχανίας. Αλλά και ανάμεσα στους Έλληνες μέλη έχουν υπάρξει εμπνευσμένα μυαλά, όπως ο φιλόσοφος και πολιτικός διανοητής Κορνήλιος Καστοριάδης, ο μαθηματικός, μουσικός και αρχιτέκτονας Ιάνης Ξενάκης και η διευθύντρια του Μπομπούρ και πρύτανις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Η μοναδική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος της MENΣA είναι να έχει δείκτη νοημοσύνης μεγαλύτερο ή ίσο με 148 της κλίμακας Cattel, κάτι που μπορεί να επιτύχει μόνο το 2% του ανθρώπινου πληθυσμού.
Ο δείκτης νοημοσύνης μετράται με αναγνωρισμένα και αξιόπιστα τεστ, τη σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα τεστ που χρησιμοποιεί είναι τα πλέον κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση, καθώς εμφανίζουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
α) μπορούν να πραγματοποιηθούν και χωρίς επίβλεψη ή καθοδήγηση
β) είναι σχεδιασμένα για άτομα υψηλής ευφυΐας και δίνουν λεπτότερες διαβαθμίσεις από άλλα τεστ, τα δε προβλήματα προς το τέλος του τεστ συνιστούν πρόκληση για τη σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: