Σελίδες

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές με τα χεράκια σας

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι από ζυμάρι

Θα χρειαστείτε
500 γρ. αλεύρι
500 γρ. αλάτι
1 φλιτζάνι νερό
τέμπερες σε χρώματα κόκκινο ,χρυσό ή ότι θέλετε
κόλα
φόρμες μπισκότων
μαχαίρι
πλάστης

1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το νερό μέχρι το μίγμα να γίνει εύπλαστο και να μην έχει καθόλου υγρασία.
Όταν η ζύμη δεν είναι πού μαλακή δουλεύεται πιο εύκολα.
2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη, το ένα πιο μεγάλο τα άλλα πιο μικρά. Το ένα μικρό κομμάτι το ζυμώνουμε με τη χρυσή τέμπερα και το άλλο με την κόκκινη. Με την άσπρη ζύμη πλάθουμε δυο κορδόνια, τα πλέκουμε μεταξύ τους ώστε να σχηματίσουν μια "κοτσίδα", ενώνουμε τις δύο άκρες της και την ισιώνουμε με τον πλάστη.
3.Ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο και με τις φόρμες για τα μπισκότα την κόβουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστεράκια, καρδούλες, ενώ με τη χρυσή ζύμη και τη βοήθεια μαχαιριού κάνουμε φυλλαράκια. Με την κόκκινη ζύμη πλάθουμε μπαλλάκια σε διάφορα μεγέθη, κορδονάκια κλπ. Στολίζουμε με αυτά την "κοτσίδα" υγραίνοντας τα σημεία όπου κολλάμε τα στολίδια. Ψήνουμε στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 3 ώρες.
4. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο και αφού έχει στεγνώσει, βάφουμε τα διάφορα σημεία με χρώματα και αν θέλουμε μπορούμε να κολλήσουμε και μικρές πέρλες. Αν έχουμε αφήσει βαθουλώματα μπορούμε να βάλουμε κεριά, ή να δέσουμε κορδελίτσες.



Στολίδια για το δέντρο
Η παραπάνω είναι μία πρόταση για ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι.

Εσείς μπορείτε να φτιάξετε με το ζυμάρι στολίδια και για το δέντρο ή για τα κουτιά των δώρων, όπως αστέρια, ανθρωπάκια, χιονάνθρωπους, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε προτού τα ψήσετε, κομματάκια γαρύφαλλο για μάτια και στόμα, ή ότι άλλο σκεφτείτε.
Το μόνο που πρέπει να θυμηθείτε είναι προτού τα βάλετε στο φούρνο, να τους κάνετε μια τρύπα στην κορυφή με το μαχαίρι, ώστε μετά να μπορείτε να περάσετε μια κορδέλα και να στολίσετε το δέντρο σας.

Στολίδια με άρωμα κανέλας!


Αρωματικά στολίδια με ζύμη από κανέλα.

Πολύ εύκολα στην κατασκευή τους. Προσοχή όμως, δεν τρώγονται!

    * 1 φλιτζάνι τριμμένη κανέλα
    * 4 κουταλάκια λευκή κόλλα
    * 3/4 με 1 φλιτζάνι νερό
    * φόρμες μπισκότων
    * μαχαίρι
    * πλάστης

Ανακατεύετε την κανέλα με την κόλλα.
Σιγά σιγά προσθέτετε νερό.
Ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα αρκετά παχύ φύλλο και κατόπιν χρησιμοποιείτε τις φόρμες μπισκότων για να την κόψετε στα σχήματα που θέλετε.
Με το μαχαίρι κάνετε μια τρύπα στην κορυφή τους και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 μέρες, αναπογυρίζοντας τα κάθε 6-8 ώρες για να στεγνώσουν ομοιόμορφα.
Κατόπιν περνάτε τις κορδέλες και τα κρεμάτε όπου επιθυμείτε. Χαρίζουν μια πλούσια μυρωδιά κανέλας στο δωμάτιο.

    
Μεταμορφώστε τις παλιές μπάλες

Εάν έχετε βαρεθεί τις παλιές μπάλες του δέντρου ή δεν είναι πια στη μόδα, μη διανοηθείτε να τις πετάξετε. Με λίγο "λίφτινγκ" εκτός του ότι θα γίνουν καινούργιες, θα έχουν πάνω τους και το προσωπικό σας γούστο. Θα έχετε προσέξει ότι τα τελευταία χρόνια πολλές από τις μπάλες, που πωλούνται στα καταστήματα, δε μοιάζουν με τις κλασικές γυάλινες μπάλες, που ξέραμε από παιδιά. Και αυτό γιατί η μόδα υπαγορεύει τους πειραματισμούς αλλά και τις πιο οριεντάλ πινελιές.
Εάν λοιπόν, έχετε παλαιότερες μπάλες,
κολλήστε πάνω τους χάντρες ή χρυσόσκονη, τυλίξτε τις με μια εντυπωσιακή κορδέλα ή ένα φανταχτερό χαρτί περιτυλίγματος. Γεμίστε τις κόλλα και κυλήστε τις πάνω σε χρυσόσκονη ή ψεκάστε τις με σπρέι χρυσόσκονης ή χιονιού.
Αυτό ισχύει για όλα τα στολίδια, που έχετε κατά καιρούς αγοράσει. Εξάλλου, είναι μια πολύ βολική λύση για τα διακοσμητικά, που σας έχουν δωρίσει, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές, που παίρνουμε δώρα που δεν είναι του γούστου μας, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια.
Έτσι, όχι μόνο δεν πετάτε χρήματα και στολίδια, αλλά γίνεστε και πολύ δημιουργικοί διακοσμώντας το δέντρο και το σπίτι σας με το στυλ και τα χρώματα, που σας εκφράζουν... Πηγή ert.gr



7 σχόλια:

Ειρηνη Σ είπε...

σευχαρηστουμε πολυ για τις ιδεες
αυτη με την ανακατασκευη της μπαλας θα την εφαρμοσω
περνα απο το μπλογκ μου που σου εχω κατι εδω και μερες
να εισαι καλα

Unknown είπε...

ειρηνη εγω σ ευχαριστω για την επισκεψη..κ θα ερθω κ στην δική σου ..γειτονιά να δω τι μου εχεις :)
καλες γιορτες

eleni είπε...

Λένα,εξαιρετικό το στεφάνι σου!
Κάτι έφτιαξα παλιότερα με ζυμάρι και λίγα φέτος,όμως η δική σου δημιουργία είναι κάτι αλλιώτικο.
Ευχαριστούμε για όλες τις ιδέες!
Φιλιά!

Unknown είπε...

ελενη να το διευκρινισω οτι η ιδεα δεν ειναι δικη μου την βρηκα στο site της ert ..την δοκιμασα ομως ..θελει λιγη προσοχη αλλα γινετε ομορφο ..καλες γιορτες

lourdi lourdaki είπε...

Καλημερα!!μα τ πανεμορφα ειναι ολα!! αυτο το στεφανι ειναι υπεροχο μπραβοοοοοο!!!!ΛΕΝΑ!απο τωρα θα ερχομαι πιο συχνα στο σπιτι σου!ειναι ομορφο και ζεστο!!

Unknown είπε...

καλημερα Lourdi να σαι καλα...σ ευχαριστω πολυ

Ο κόσμος της Σοφίας είπε...

Πολύ ωραιές και χρησιμές ιδέες. Σε ευχαριστούμε Λένα.
Καλές γιορτές και ευχές για υγεία, αγάπη και ευτυχεία!!!