Σύντομα έρχεται η Καθαρά Δευτέρα και το έθιμο επιβάλει πέταγμα αετού.
Στην Ελλάδα ο χαρταετός εμφανίζεται το 440-360 π.χ. από έναν μαθητή του Πυθαγόρα τον Αρχύτα αλλά κατά γενική ομολογία προέρχεται από την Ανατολή, όπου οι λαοί έφτιαχναν χαρταετούς να πετάξουν στον ουρανό για να εξορκίσουν την κακή τύχη ,να στείλουν τις ευχές τους και τις προσευχές στους στον θεό.
Απ’όπου όμως κι αν προέρχεται ο χαρταετός το σίγουρο είναι ένα ότι και πάλι την Καθαρά Δευτέρα μικρά και μεγάλα παιδιά θα πετάξουμε έναν.
Εναλλακτικά για τους λάτρεις των κατασκεύων είπα να σας βάλω μια εύκολη εκδοχή του χαρταετού ώστε κι εσείς να φτιάξετε τον δικό σας.
Τι θα χρειαστούμε:
- 3 ελαφριά πηχάκια ξύλου ή καλάμι
- χαρτί διαφόρων χρωμάτων
- σπάγκο και λεπτό σύρμα
- κολλητική ταινία
- εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά για την ουρά
και φύγαμε……..
Κατασκευή
- Αρχίζουμε με τα πηχάκια και στα άκρα τους κάνουμε δύο μικρές εγκοπές.
- Δένουμε τα τρία πηχάκια από την μέση πολύ γερά και στο τελείωμα αφήνουμε
- Αρκετό σκοινί να κρέμεται (περίπου ένα μέτρο). (Εικόνα 1)
- Στην άκρη σε κάθε πηχάκι δένουμε το σύρμα και το περνάμε γύρω από τον αετό χωρίς να ξεχάσουμε να κάνουμε μία στροφή γύρω από κάθε εγκοπή στα πηχάκια ώστε να σταθεροποιηθεί. Σημαντικό! Οι αποστάσεις από τα πηχάκια πρέπει να είναι ίσες (εξάγωνο). (Εικόνα 1)
- Επόμενο βήμα είναι να ακουμπήσουμε τον αετό πάνω στο χαρτί που έχουμε ετοιμάσει και να κόψουμε έχοντας φροντίσει να υπάρχει κι ένα περιθώριο γύρω στα 5 εκατοστά. (Εικόνα 2).
(Εικόνα 2)
- Γυρίζουμε τα περιθώρια του χαρτιού και τα κολλάμε προς τα μέσα με την ταινία. σε δύο άκρα στερεώνουμε τον σπάγκο για να δέσουμε πάνω του την ουρά και προσέχουμε ώστε αβ = αγ = γδ = βδ (Να λοιπόν που μου χρειάστηκαν τα μαθηματικά …) (Εικόνα 3 ) η ουρά πρέπει να είναι κατά ¾ μεγαλύτερη από το μήκος του αετού μας ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει.
(Εικόνα 3)
Τέλος φτιάχνουμε και την ουρά από τις εφημερίδες ή τα χαρτιά κόβοντας λωρίδες 20 εκατοστών και τα δένουμε στον σπάγκο ανά 15-20 εκατοστά στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά δένουμε τα ζύγια που είναι 2 σπάγκοι δεμένοι στις πλευρές ε και ζ και ενωμένοι με τον σπάγκο που αφήσαμε στην μέση να κρέμεται με προσοχή ώστε να σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο. Εδώ θέλει προσοχή γιατί αλλιώς δεν πετάει.
Τέλος ενώνουμε και αμόλα καλούμπα….!!!
Καλή επιτυχία!
Γράφει η Μαίρη Τζιώτη
2 σχόλια:
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!
Δημοσίευση σχολίου