Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Καλό Μήνα ..Δεκέμβρης !!


Καλημέρα καλό μήνα να έχουμε Χρόνια πολλά σε  Αρετή, Αρετούσα, Θεόκλητος, Ιακώβ, Φιλάρετος, Φιλαρέτιος, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη, Ναούμ, Ναούμης, Ναούμα, Ναόμι
Ο Δεκέμβριος, ή Δεκέμβρης,  είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες με διάρκεια 31 ημερών. Στα Λατινικά, decem σημαίνει δέκα, αφού ο Δεκέμβρης ήταν α 10ος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο.
Τα λουλούδια του Δεκεμβρίου είναι ο νάρκισσος και ο ελαιόπρινος. Οι ζωδιακές πέτρες του είναι τουρκουάζ, λάπις λάζουλι, ζιρκόνιο και τανζανίτης. Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο. Ο Δεκέμβρης πάντα ξεκινά την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο.
Στο καλαντάρι του λαού μας ο Δεκέμβριος θεωρείται ιδιαίτερα «γιορτινός» λόγω των πολλών θρησκευτικών εορτών του. Ο Δεκέμβρης ονομάζεται, μεταξύ άλλων, και «κυρ Λευτέρης» από την γιορτή του αγίου Ελευθερίου στις 15 του μήνα που χαρίζει «καλή λευτεριά» στις έγκυες γυναίκες. Στης αγίας Άννας, στις 9 του μήνα, «η μέρα παίρνει ανάσα», ενώ στις 12, στην εορτή του αγίου Σπυρίδωνα «η μέρα παίρνει ένα σπυρί», αρχίζει δηλαδή να μεγαλώνει.
Στις αρχές, όμως, του μήνα έχουμε τα «Νικολοβάρβαρα» οπότε «κάνει νερά και χιόνια» όπως λέει ο λαός μας, ενώ οι ναυτικοί συμπληρώνουν: «Τ’ αϊ-Νικολοβάρβαρα, κατεβασιές και χιόνια, μπουράσκας και τελώνια». Για τον χειμώνα γίνεται και η εξής αναφορά: «Αν τ’ Αγιού Φιλίππου λείπω, τ’ Άγια των Αγιών δε λείπω, κι αν λείπω τ’ Άγια των Αγιών τ’ Αϊνικολοβάρβαρα είμαι εδώ». Άλλες παρόμοιες παροιμίες αναφέρουν επίσης ότι «Η αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει (το κρύο), ο αϊ-Σάββας σαβανώνει κι ο αϊ-Νικόλας παραχώνει».
Ο Δεκέμβριος, πάντως, όπως κι αν το δει κάποιος, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 του μήνα.. σε 24 μέρες δλδ απο σήμερα !!!!!!!!!!!

7 σχόλια:

fotolabida1 είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ!!!!!

Μαρία είπε...

καλημέρα..καλέ τι ανάρτηση ωραία είναι αυτή..κάποια δεν τα ήξερα όπως ότι στης αγίας Άννας, στις 9 του μήνα, «η μέρα παίρνει ανάσα»..το κρατάω γιατί γιορτάζει η μανούλα μου να της πω..καλό μήνα να έχουμε Λένα μου..η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει..φιλάκια

Marie είπε...

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Καλό μήνα!!!

Mania είπε...

Καλημέρα Λένα μου και καλό σου μήνα!!

Kiki είπε...

Καλό μήνα κοριτσάκι μου!!! Χαίρομαι που χωρίς δεύτερη σκέψη θα συμμετάσχεις!!! Την ανάρτηση θα την κάνεις στο μπλόγκ σου και θα μου πεις να έρθω να την πάρω!!! Φιλάκια!!!

alekaki είπε...

Καλό μήνα Λένα μου!!! Πέρνα μία βόλτα από το blogoσπιτάκι μου να γράψεις ένα τετράστιχο!Σε χαιρετώ!

ΔΗΜΗΤΡΑ είπε...

Καλό μήνα με θετική Ενέργεια!