Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Βραχιόλια και σετ με υφασμάτινα κορδόνια

Βραχιόλια  με υφασμάτινα  κορδόνια σε ανοιξιάτικα χρώματα και charms











Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κολιέ










Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Βραχιόλια













Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας τον δικό σας χαρταετό ...όπως παλιά




Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της - τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.
Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:
·    τα ζύγια της καλούμπας
·    τα ζύγια της ουράς
·    το μέγεθος της ουράς
Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.

Παρακάτω θα βρείτε  απλές οδηγίες για να φτιάξετε μόνοι σας τον δικό σας χαρταετό  όπως ακριβώς έκαναν οι παλιοί.
 Η ικανοποίηση που θα νιώσετε και εσείς και τα παιδιά σας μεγάλη.Είναι απλός και εύκολος.

Για την κατασκευή του χαρταετού θα χρειαστείτε 3 βέργες ή κάποιο ελαφρύ ξύλο, σπάγκο, κόλλα (ή και αλευρόκολλα), χαρτί γλασέ, λεπτό σύρμα, κολλητική ταινία και κομμάτια εφημερίδας. Καθώς και αυτοκόλλητα για να κολλήσουν τα παιδιά σας  ή εσείς διακοσμητικά επάνω στον χαρταετό -

1. Κόβετε τις βέργες για να έχουν μήκος ή 60cm ή 1m αν θέλετε να τον κάνετε μικρό η μεγάλο. Τοποθετείτε τις βέργες σταυρωτά, δηλαδή έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα νοητό εξάγωνο και έπειτα δένετε σφικτά το σημείο τομής τους με το λεπτό σύρμα χιαστί ώστε να είναι πολύ σταθερό.


2. “Ενώνετε” τις κορυφές κάθε ξύλου με σπάγκο τον δένετε δηλαδή στην άκρη κάθε ξύλου, να είναι καλά τεντωμένο, ώστε φτιάχνετε το περίγραμμα του εξάγωνου χαρταετού δηλαδή και μετά φτιάχνετε τα “πανιά” του αετού με χαρτί που το τοποθετείτε πάνω στις βέργες σε σχήμα εξαγώνου. Το κόβετε σε αυτό το σχήμα αφού αφήστε περιθώριο περίπου 5cm παραπάνω έτσι ώστε να μπορέσετε να το περάσετε από τον σπάγκο για να στερεωθεί (διπλώνετε το περισσευόυμενο χαρτί πίσω από το σπάγκο). Για να δέσει το χαρτί με τον σπάγκο περνάτε κόλλα και στη συνέχεια μονωτική ταινία για σιγουριά.

3. Για την ουρά διαλέγετε δύο βέργες και περνάτε πάλι σπάγκο σε δύο άκρες από τις βέργες και τις ενώνετε με κόμπο. Το μήκος τους πρέπει να είναι περίπου 40 cm. Έπειτα από το σημείο του κόμπου δένετε ένα άλλο κομμάτι σπάγκου με μήκος 3,20 μέτρα. Σε αυτό το μεγάλο κομμάτι σπάγκου τοποθετείτε τα χρωματιστά κομμάτια χαρτιού ή εφημερίδας, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους 20cm.

4. Ο σπάγκος που θα κρατάτε τον αετό γίνεται αφού περάσετε  δύο  κομμάτια σπάγκου στο ίδιο μήκος με τις βέργες στις άκρες που έχουν απομείνει ενώ ένα τρίτο κομμάτι σπάγκου που ξεκινάει από τη μέση, την ένωση των βεργών έρχεται να δέσει με ένα κόμπο με τις άλλες δύο. Και είστε έτοιμοι.

Για την ουρά του χαρταετού μας, χρησιμοποιούμε κομμάτια εφημερίδες, ή άλλο χαρτί ή πλαστικό, τα οποία κόβουμε σε μικρές λωρίδες και τα δένουμε μεταξύ τους με σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο και στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε τα ζύγια. φτιάχνουμε τρεις ή τέσσερις ουρές του ίδιου μήκους και τις κολλάμε στο πιο χαμηλό σημείο του αετού.

Όσο πιο μακριά είναι η ουρά τόσο πιο ψηλά θα πάει ο χαρταετός.

Και μία  συμβουλή: αν ο χαρταετός δεν πετάει, τρέμει ή κάνει κύκλους και πέφτει, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ουρά ή να κουνήσετε τα ζύγια ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία.

… και ...καλά πετάγματα!

Καλή Σαρακοστή σε εσάς και τις οικογένειες σας!

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Βραχιόλια για όλα τα γούστα








Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ο Μάρτης ..κ τα "μαρτιάτικα βραχιολάκια "


Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.
To φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.
Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα.
Η κατασκευή του "Μάρτη" είναι πολύ απλή. Χρειάζονται μόνο δύο κλωστές κεντήματος, μία κόκκινη και μία άσπρη. Κάνεις από έναν κόμπο στη μία άκρη της καθεμιάς, τη στερεώνεις κάπου με μια καρφίτσα και βάζοντάς την ανάμεσα στις παλάμες σου τη στρίβεις όσο γίνεται περισσότερο. Οταν στριφτεί καλά την κομπιάζεις και απ’ την άλλη άκρη της. Επαναλαμβάνεις με τη δεύτερη κλωστή. Οταν είναι έτοιμες oι στριμμένες τις πιάνεις μαζί -κόκκινη και άσπρη- και τις τεντώνεις. Σε μια στιγμή, τις αφήνεις απ' τη μια άκρη και μπλέκονται από μόνες τους.



Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου .
Η λαϊκή φαντασία έδωσε στο Μάρτιο ένα σωρό παρατσούκλια, όπως Ανοιξιάτης (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Γδάρτης, Παλουκοκάφτης Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτης (λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού), Φυτευτής, και άλλα δηλωτικά της φυσιογνωμίας του, που έχουν σχέση με ιδιότητες ή πράξεις που του αποδίδονται.
Τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται μέσα στις παραδόσεις και τις παροιμίες που έπλασε ο λαός για να εξηγήσει τις απότομες μεταβολές του καιρού ή τις βαρυχειμωνιές που παρατηρούνται μέσα στο Μάρτη και που πάντα είναι επικίνδυνες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Καλό μας μήνα , μακάρι να μας πάει καλά, να μας φέρει χαμόγελα.. θετική ενέργεια κ να  είναι καλύτερος από τον προηγούμενο μήνα !!