Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.
To φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.
Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα.
Η κατασκευή του "Μάρτη" είναι πολύ απλή. Χρειάζονται μόνο δύο κλωστές κεντήματος, μία κόκκινη και μία άσπρη. Κάνεις από έναν κόμπο στη μία άκρη της καθεμιάς, τη στερεώνεις κάπου με μια καρφίτσα και βάζοντάς την ανάμεσα στις παλάμες σου τη στρίβεις όσο γίνεται περισσότερο. Οταν στριφτεί καλά την κομπιάζεις και απ’ την άλλη άκρη της. Επαναλαμβάνεις με τη δεύτερη κλωστή. Οταν είναι έτοιμες oι στριμμένες τις πιάνεις μαζί -κόκκινη και άσπρη- και τις τεντώνεις. Σε μια στιγμή, τις αφήνεις απ' τη μια άκρη και μπλέκονται από μόνες τους.
Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου .
Η λαϊκή φαντασία έδωσε στο Μάρτιο ένα σωρό παρατσούκλια, όπως Ανοιξιάτης (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Γδάρτης, Παλουκοκάφτης Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτης (λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού), Φυτευτής, και άλλα δηλωτικά της φυσιογνωμίας του, που έχουν σχέση με ιδιότητες ή πράξεις που του αποδίδονται.
Τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται μέσα στις παραδόσεις και τις παροιμίες που έπλασε ο λαός για να εξηγήσει τις απότομες μεταβολές του καιρού ή τις βαρυχειμωνιές που παρατηρούνται μέσα στο Μάρτη και που πάντα είναι επικίνδυνες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Καλό μας μήνα , μακάρι να μας πάει καλά, να μας φέρει χαμόγελα.. θετική ενέργεια κ να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο μήνα !!
13 σχόλια:
Καλό μηνα με πολλές ομορφιές !!!υπέροχα τα βραχιολάκια του Μάρτη!!!
Καλό μήνα και σε σένα κορίτσι μου!!!Μακάρι να είναι καλύτερος απο τον προηγούμενο!!!!Φιλιά!!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΛΕΝΑ ΜΟΥ!!!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΦΙΛΙΑ!!!
Καλό μήνα, όμορφο και γλυκό σαν τα βραχιολακια σου.
Καλό μήνα με πολλά χαμόγελα
Φιλάκια ...
Καλό μήνα με υγεία και γεμάτο χαμόγελα! Τέλεια τα μαρτάκια σου και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες!
Καλό μήνα, Λένα, με όμορφες δημιουργίες!
Καλό μήνα!Μην αφήνεις να σε χαλάσει καμία "συννεφιά". Φτιάχνει ο καιρός, άρα και η διάθεση!
Καλό μήνα! Μην αφήνεις να σε χαλάσει καμία "συννεφιά". Άλλωστε, ανοίγει ο καιρός άρα και η διάθεση.
Καλό μήνα, Λένα, καλή Άνοιξη και καλό Σαββατοκύριακο!!!!
Καλό μήνα με χαρούμενη διάθεση.
Ο μάρτης είναι πολύ ωραίο έθιμο. είναι καλό να το μαθαίνουν και τα νέα παιδιά.
Καλό μήνα!!! Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου για τα βραχιόλια του Μάρτη!! Δεν ήξερα πως μερικοί τα κρατούν μέχρι το Πάσχα!! Εγώ πάντα με τα χελιδόνια τον έβγαζα!!!
Καλό σ/κο να έχεις!!!
ποσα πολλα!!!καλο μηνα να χουμε!
Δημοσίευση σχολίου