Σελίδες

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας τον δικό σας χαρταετό ...όπως παλιά




Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της - τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.
Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:
·    τα ζύγια της καλούμπας
·    τα ζύγια της ουράς
·    το μέγεθος της ουράς
Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.

Παρακάτω θα βρείτε  απλές οδηγίες για να φτιάξετε μόνοι σας τον δικό σας χαρταετό  όπως ακριβώς έκαναν οι παλιοί.
 Η ικανοποίηση που θα νιώσετε και εσείς και τα παιδιά σας μεγάλη.Είναι απλός και εύκολος.

Για την κατασκευή του χαρταετού θα χρειαστείτε 3 βέργες ή κάποιο ελαφρύ ξύλο, σπάγκο, κόλλα (ή και αλευρόκολλα), χαρτί γλασέ, λεπτό σύρμα, κολλητική ταινία και κομμάτια εφημερίδας. Καθώς και αυτοκόλλητα για να κολλήσουν τα παιδιά σας  ή εσείς διακοσμητικά επάνω στον χαρταετό -

1. Κόβετε τις βέργες για να έχουν μήκος ή 60cm ή 1m αν θέλετε να τον κάνετε μικρό η μεγάλο. Τοποθετείτε τις βέργες σταυρωτά, δηλαδή έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα νοητό εξάγωνο και έπειτα δένετε σφικτά το σημείο τομής τους με το λεπτό σύρμα χιαστί ώστε να είναι πολύ σταθερό.


2. “Ενώνετε” τις κορυφές κάθε ξύλου με σπάγκο τον δένετε δηλαδή στην άκρη κάθε ξύλου, να είναι καλά τεντωμένο, ώστε φτιάχνετε το περίγραμμα του εξάγωνου χαρταετού δηλαδή και μετά φτιάχνετε τα “πανιά” του αετού με χαρτί που το τοποθετείτε πάνω στις βέργες σε σχήμα εξαγώνου. Το κόβετε σε αυτό το σχήμα αφού αφήστε περιθώριο περίπου 5cm παραπάνω έτσι ώστε να μπορέσετε να το περάσετε από τον σπάγκο για να στερεωθεί (διπλώνετε το περισσευόυμενο χαρτί πίσω από το σπάγκο). Για να δέσει το χαρτί με τον σπάγκο περνάτε κόλλα και στη συνέχεια μονωτική ταινία για σιγουριά.

3. Για την ουρά διαλέγετε δύο βέργες και περνάτε πάλι σπάγκο σε δύο άκρες από τις βέργες και τις ενώνετε με κόμπο. Το μήκος τους πρέπει να είναι περίπου 40 cm. Έπειτα από το σημείο του κόμπου δένετε ένα άλλο κομμάτι σπάγκου με μήκος 3,20 μέτρα. Σε αυτό το μεγάλο κομμάτι σπάγκου τοποθετείτε τα χρωματιστά κομμάτια χαρτιού ή εφημερίδας, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους 20cm.

4. Ο σπάγκος που θα κρατάτε τον αετό γίνεται αφού περάσετε  δύο  κομμάτια σπάγκου στο ίδιο μήκος με τις βέργες στις άκρες που έχουν απομείνει ενώ ένα τρίτο κομμάτι σπάγκου που ξεκινάει από τη μέση, την ένωση των βεργών έρχεται να δέσει με ένα κόμπο με τις άλλες δύο. Και είστε έτοιμοι.

Για την ουρά του χαρταετού μας, χρησιμοποιούμε κομμάτια εφημερίδες, ή άλλο χαρτί ή πλαστικό, τα οποία κόβουμε σε μικρές λωρίδες και τα δένουμε μεταξύ τους με σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο και στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε τα ζύγια. φτιάχνουμε τρεις ή τέσσερις ουρές του ίδιου μήκους και τις κολλάμε στο πιο χαμηλό σημείο του αετού.

Όσο πιο μακριά είναι η ουρά τόσο πιο ψηλά θα πάει ο χαρταετός.

Και μία  συμβουλή: αν ο χαρταετός δεν πετάει, τρέμει ή κάνει κύκλους και πέφτει, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ουρά ή να κουνήσετε τα ζύγια ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία.

… και ...καλά πετάγματα!

Καλή Σαρακοστή σε εσάς και τις οικογένειες σας!

6 σχόλια:

Funky Monkey είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου... Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν! Φιλιά, καλά να περάσεις! Καλή Αποκριά και Καλή Σαρακοστή!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία DIY ανάρτηση με αναλυτικές οδηγίες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες!Καλή Σαρακοστή!Να περάσεις υπέροχα!
❁Anna
Snapshotjewellery

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη η αναρτηση σου.
Ευχές και από μένα
Φιλάκια ...

Unknown είπε...

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου, δυστυχώς δεν πρόλαβα φέτος αλλά θα δοκιμάσω του χρόνου. Φιλιά!

Δημιουργία είπε...

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή να έχεις.

Hara είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!Καλή Σαρακοστή!